Nieuwsbrief 2021

Beste vrienden van de Oostmolen,

In onze laatste bestuursvergadering is het jaarverslag 2020 vastgesteld. In eerste instantie hebben wij het jaarverslag aangeboden aan het college van B&W van de gemeente Goes. Ook wordt het verslag volledig opgenomen op onze website. Dit is o.a. noodzakelijk om de AMBI-status te behouden.
Door de Corona/Lockdown periode hebben de werkzaamheden aan de Oostmolen stilgelegen. Enerzijds kwam het goed uit omdat de subsidietoezegging van de gemeente Goes nog niet was geëffectueerd waardoor wij onvoldoende financiële middelen beschikbaar hadden om opdracht te geven voor de kaprestauratie en alle rekeningen te kunnen betalen.
Dit is nu afgerond en kunnen wij de professionele molenmaker een offerte laten uitbrengen en opdracht geven voor het uitvoeren van de nodige voorzieningen. Dit verklaart het vorstelijke bedrag wat in ons financieel jaaroverzicht staat. Met andere woorden de baten zijn geoormerkt voor de restauratieklus in de kap.

Net als voorgaande jaren rekenen wij, ook in 2021, op uw donatie. De sponsor- en donorbijdragen zijn een belangrijke inkomstenbron om alle jaarlijkse lasten te kunnen betalen.

Ook heeft het bestuur nagedacht over de activiteiten in en rond de Oostmolen.
Molendag, begin mei, moeten wij helaas aan ons voorbij laten gaan.
Wij hopen met Open Monumentendag, de tweede zaterdag in september, de molen weer open te stellen en u te mogen begroeten. Hierover zullen wij medio augustus met een nieuwsbrief op terug komen.

Bestuur en vrijwilligers van de Oostmolen

Share
Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsbrief 2021

Malen 31-10-2020

Malen 31-10-2020

Vanmorgen werd er weer graan gemalen op de Oostmolen. Ook hebben we een nieuwe leuning aan de buitentrap. Een fotoverslag.

Share
Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Sfeervolle molenfilm genomineerd voor de Gouden Reiger

Sfeervolle molenfilm genomineerd voor de Gouden Reiger
Stem en help de film ‘1200 molens’ aan de winst!
De film ‘1200 molens’ die vorig jaar november is vertoond tijdens de uitreiking van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2019 aan De Hollandsche Molen is genomineerd voor de Gouden Reiger. Daar zijn we bijzonder trots op!
De Gouden Reigers zijn de prijzen voor de beste zakelijke films, bedrijfsfilms en webfilms van het jaar in diverse categorieën.
 
De molenfilm is genomineerd voor de categorie ‘Kwaliteit/Vakmanschap’.
Voor de toekenning van deze prijs wordt de stem van het publiek meegenomen, dus ook die van u. En van uw familie, vrienden en kennissen. Vraag ook hen te stemmen.
Als de film wint komen molens en molenaars extra in de publiciteit, dus help mee en stem!
Er kan per direct en tot en met 21 oktober online worden gestemd op de genomineerde films. Deze publieksstemmen tellen voor 50% mee, een jury bepaalt de overige 50%.

Bekijk direct de film en breng uw stem uit!

Authentiek
De Hollandsche Molen is natuurlijk heel blij en trots dat deze prachtige film, waarin molens en het molenaarsambacht sfeervol en authentiek in beeld zijn gebracht, is genomineerd voor deze prestigieuze prijs.
De film, gemaakt door productie- en evenementenbureau XSAGA uit Amsterdam in opdracht van het Prins Bernhard Cultuurfonds in samenwerking met Sticks en Thom Push, maakte op iedereen veel indruk.
Overtuig uzelf, u kunt de film hier bekijken (klik op het scherm):
De prijsuitreikingen vinden plaats op 28 oktober op de Avond van de Opdrachtfilm. Deze is te bekijken via een livestream.
Share
Geplaatst in Geen categorie | Getagged , | Een reactie plaatsen

Nieuwsbrief voor de vrienden van de Oostmolen te Kloetinge Open Monumentendag 2020

Nieuwsbrief voor de vrienden van de Oostmolen te Kloetinge
Open Monumentendag 2020

Dit jaar wordt in de gemeente Goes Open Monumentendag (OMD) niet gehouden. Wat al meer dan 30 jaar een landelijk feest is gaat dit jaar niet door!
De corona-pandemie heeft roet in het eten gegooid.
Het comité OMD Goes heeft van een aantal monumenten in onze gemeente een filmpje gemaakt. Ook van de Oostmolen zijn opnames gemaakt. Dit is onder andere te zien op de website van de Oostmolen.
Voor 2021 hopen we dat OMD weer “normaal” gevierd kan worden en de landelijke traditie kan worden doorgezet.

Als bestuur van de Oostmolen hadden we voor ons vaste vrijwilligers, te weten Jan Willem Bruél, Rens Deurloo, Cock Schrijver en Martin Slingenberg een verrassing.
Vrijdag 11 september, de dag voor OMD zouden wij een extra vergadering houden waarbij onze vrijwilligers van het eerste uur aanwezig zouden zijn. Tijdens deze feestelijke vergadering zou de burgemeester van Goes, Margo Mulder, het viertal in het zonnetje zetten. Helaas door de pandemie kon deze bijeenkomst niet bij de Oostmolen doorgaan.
Omdat de voorbereiding voor deze feestelijk vergadering al begin 2020 was genomen ging de vergadering toch door maar was de locatie verplaatst naar het Stadhuis op de Markt.

Vrijwilligerspenning van de gemeente Goes

Onze vrijwilligers van het eerste uur hebben 11 september van de Gemeente Goes de Frans Naerebout-penning ontvangen. De gemeente Goes reikt de Frans Naerebout-penning uit aan personen die zich op een bijzondere manier verdienstelijk maken voor de samenleving. De burgemeester is ingegaan op het belang en de betrokkenheid van
vrijwilligers in de samenleving. Zij geeft aan dat de stichting blij mag zijn met
deze trouwe vrijwilligers.

Voor de vrijwilligers van de Oostmolen had zij een persoonlijk woordje Jan Willem Bruél zat nog op de lagere school en was dikwijls te vinden bij de Kloetingse molen. Hij mocht van de vorige eigenaar, Peter Mans, helpen bij de molen. Door Pieter Mans werden de kwaliteiten van Jan Willem onderkent en hij leidde hem zelf op tot molenaar. Omdat Mans niet altijd op de molen aanwezig was, werd op den duur, zelfs de dagelijkse zorg toevertrouwd aan Jan Willem. En die zorg was in goede handen.
Na de verzelfstandiging van de molen was het o.a. Jan Willem die Rens Deurloo inwijdde in het vak van molenaar. Vanaf die tijd was Jan Willem vooral betrokken bij het daadwerkelijk malen van het koren, waarbij hij ook zorgde voor kwalitatief goede maalkoren. Het maalproduct is van goede kwaliteit zoals we nog konden horen op de jongste open Monumentendag. Ook verzorgde Jan Willem enkele malen per jaar ontvangsten van schoolklassen en andere publieke groepen. Zijn grote kennis van de Oostmolen en de werking daarvan wordt door alle bezoekers zeer op prijs gesteld. Al met al is Jan Willem meer dan 40 jaar betrokken bij de molen.

Rens Deurloo is als vrijwillig molenaar nauw betrokken vanaf de verzelfstandiging van de molen in 2006. Hij is iedere week (meestal op vrijdagmiddag en op zaterdag) samen met Cock Schrijver werkzaam op de molen. Op die dagen draait Rens ook de molen als vrijwillig molenaar. Heel vaak ontvangt hij op die dagen bezoekers en leidt die dan rond op de molen. Het vak heeft hij in hoofdzaak geleerd door zelfstudie en door onderricht van Jan Willem. Dagelijks houdt Rens vanaf zijn woning de molen in de gaten en zet hem zo nodig in de wind. Ook verzorgt Rens de stand van de wieken, b.v. de vreugde- of rouwstand. Ook voor hem geldt grote betrokkenheid voor de Oostmolen naast zijn grote ambachtelijke kennis en vakmanschap. Zonder de wekelijkse inbreng van Rens zou de Oostmolen minder draaien.

Cock Schrijver is vanaf 2007 als bouwkundig adviseur en medewerker betrokken bij de
Oostmolen. Cock is een (restauratie) vakman puur sang die alle timmer- en metselwerkzaamheden kan uitvoeren. Hij is iedere week (meestal op zaterdag) samen met onze vrijwillig molenaar Rens werkzaam in en aan de molen. Dankzij zijn inzet en vakmanschap zijn vele restauratie- en onderhoudswerkzaamheden (kosteloos) op voortreffelijke ambachtelijke wijze uitgevoerd. Vooral ook zijn materiaalkennis is
daarbij van onschatbare waarde.

Martin Slingenberg heeft vanaf 2006 bij de start van de Oostmolen veel aandacht besteed aan de publiciteit rond de molen. Dit was belangrijk omdat de molen hierdoor meer bekendheid kreeg in de gemeente Goes maar in Kloetinge in het bijzonder.
Onmisbaar daarbij was en is de website van de molen die nog steeds door vele mensen wordt bezocht. (website Oostmolen: www.oostmolen-kloetinge.nl). Deze website is op initiatief van Martin opgezet en wordt ook nog steeds dagelijks door hem onderhouden. Hij is hier wekelijks een flink aantal uren mee bezig. Alle nieuws rondom de molen zoals bezoeken, financiën en info voor de Vrienden van de Molen, maar ook informatie voor geïnteresseerde molenkenners zijn te vinden op de Website. De nodige foto’s bij evenementen in en rond de molen worden door Martin gemaakt.De site wordt door de bezoekers hoog gewaardeerd. Daarnaast geeft hij het bestuur advies bij de noodzakelijke juridische- en veiligheidsvoorschriften voor de molen.

Bij een recent bezoek van het Bestuur en de Directie van de Vereniging de Hollandsche Molen is grote waardering en respect uitgesproken voor de kwaliteit van het werk wat de vrijwilligers van de Oostmolen hebben uitgevoerd. Het bestuur is trots op deze vier kanjers en feliciteren Jan Willem, Rens, Cock en Martin van harte met de vrijwilligerspenning van de gemeente Goes.

Deze nieuwsbrief willen wij afsluiten met dank aan alle vrienden van de Oostmolen/donateurs die ons ook in dit moeilijke jaar hebben gesteund. Juist jullie bijdrage voor 2020 maakt het mogelijk om de vaste kosten van de molen te kunnen betalen. Omdat bezoek aan de molen dit jaar moeizaam is willen wij in oktober/november onze vrienden/donateurs de mogelijkheid geven om een zakje meel op te halen. Als het koren gemalen is dan geven wij via de mail aan wanneer de Oostmolen open is om het meel op te halen.

Hartelijke groet en tot ziens bij of op de Oostmolen.
Cees Pieters

Share
Geplaatst in Geen categorie | Getagged , , , , | Een reactie plaatsen

Gemeente Goes, Oostmolen

Gemeente Goes, Oostmolen

Virtuele tour i.v.m. Monumentendag.

Share
Geplaatst in Geen categorie | Getagged , , | Een reactie plaatsen

Schenking

Schenking

Van Hannie de Feijter-Bliek uit Goes hebben wij, juli 2020, een schilderij van de Oostmolen mogen ontvangen. De molen met de oude woning er tegenaan is door haar vader Hugo Bliek in 1981 geschilderd. De heer Bliek heeft bijna zijn hele leven in Kloetinge gewoond. Eerst met zijn ouders op het Marktveld en later (gehuwd) in de Lewestraat.

Hij was werkzaam als huisschilder bij de Koninklijke Maatschappij de Schelde in Vlissingen. Daarna heeft hij conciërge van de prinses Ireneschool gewerkt..De heer Bliek kon goed tekenen en schilderen en heeft na zijn pensionering een groot aantal schilderijen van Kloetinge en omgeving gemaakt.

Na zijn overlijden in 1993 zijn de schilderijen onder de drie kinderen verdeeld. Verschillende schilderijen zijn, in de loop van de jaren, geschonken aan de eigenaren van de panden die erop staan.

Zo ook is het schilderij van de molen aan het bestuur van de Oostmolen aangeboden.

Het schilderij is onder dankzegging door het bestuur aanvaard en zal bij open dagen in de molen te zien zijn.

Share
Geplaatst in Geen categorie | Getagged , , | Een reactie plaatsen

Vrijdag 7 augustus Illusionist Evert van Asselt op de Oostmolen

Vrijdag 7 augustus Illusionist Evert van Asselt op de Oostmolen

Vrijdag 7 augustus is er een livestream t.b.v. “Zeeland in actie” op de Oostmolen. Publiek kan er niet bij zijn maar u kunt het via de livestream volgen. Natuurlijk hopen we op veel mensen die doneren voor dit goede doel. Het bestuur van de Oostmolen werkt volledig mee aan onze actie.

Share
Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

De Oostmolen in Corona-tijd

De Oostmolen in Corona-tijd

In 2019 hebben wij, bestuur van de Oostmolen , diverse acties gehouden om het noodzakelijk onderhoud aan onze molen te kunnen uitvoeren. Financieel een groot succes. De planning  voor 2020 was gemaakt. Dit jaar willen we de werkzaamheden aan de kap laten uitvoeren en zou er nog financiële ruimte zijn dan moest het metselwerk aan de buitenkant ook weer geschilderd worden.

13 maart is de eerste persconferentie van onze minister-president. Mark Rutte  kondigt aan dat er voor heel Nederland een Lock-down is. Dit heeft ons allemaal persoonlijk getroffen.

Voor de molen had het ook gevolgen. Geen vergaderingen van het bestuur, afspraken om offertes te maken even op een zijspoor gezet, de molen mocht niet worden gebruikt en er mochten geen bezoekers worden ontvangen.

De ruimte om te kunnen werken (op 1,5 meter) is krap in de molen. De molenaar, Rens Deurloo en Cock Schrijver, bouwkundig adviseur, hebben elk weekend de molen laten draaien maar de toegangsdeur was dicht!

Vele open dagen zijn niet doorgegaan, denk aan de Nationale Molendagen begin mei. De Goese oldtimer/molentocht met Hemelvaart is niet gehouden. Jaarlijks komt de basisschool met enkele groepen de molen bezoeken en geeft de molenaar uitleg over hoe met een “molen en wind” van graan meel wordt gemaakt. Deze afspraak met de school is ook niet doorgegaan.

Ook de Nationale Open Monumentendag, tweede zaterdag in september, gaat niet door. De Oostmolen is dag dan dan ook niet te bezoeken

Het comité OMD van de gemeente Goes gaat een film maken waarin de Oostmolen een prominente rol krijgt. Deze film wordt rond 12 september uitgezonden. Zodra wij weten, op welke wijze en welke data de uitzending is, dan vermelden wij het op de website van de Oostmolen.

Oostmolen en het KWF

Zeeland in actie. Door een aantal mensen waaronder de Webmaster van de molen, Martin Slingenberg,  is een Actie op touw gezet waarvan de opbrengst gaat naar het KWF-kankerfonds. De actie bestaat uit individuele mensen die een prestatie leveren en daarvoor voor deze actie worden gesponsord. Op vrijdag  7 augustus wordt een  livestream uitgezonden vanaf de Oostmolen voor Zeeland in actie. Door Hofman Productions wordt deze life stream opgenomen. De livestream begin om 19.00 uur en is via internet te volgen. Er zijn heel veel leuke optredens, boer Bastiaan met zijn Milou, Boerin Bertie, Dax Hovius, de bekende illusionist Evert van Asselt, Patricia Foort, Marjon van Iwaarden en vele anderen. Elsa van Hermon van Omroep Zeeland verzorgt de interviews. Ook zijn in de Oostmolen opnamen gemaakt voor Trots op Zeeland (Omroep Zeeland tv) van boer Bastiaan en zijn Milou en van Boerin Bertie.  De avond op 7 augustus voltrekt zich op en rond de molen volgens de dan geldende RIVM regels.

Secretaris Bestuur Oostmolen Koninklijk Onderscheiden

De heer C.J. Pieters, secretaris van het bestuur van de Oostmolen, heeft vrijdag 3 juli in de Grote kerk te Goes een Koninklijke Onderscheiding ontvangen  voor zijn vele jarenlange vrijwillige aktiviteiten, waaronder de Oostmolen en Schutterij Ravestein te Kloetinge en de Katholieke Kerk te Goes.

Foto: Voorzitter Thijs Bierens en secretaris Molenbestuur

Cees Pieters bij uitreiking Koninklijke Onderscheiding

Wij danken alle vrienden voor hun bijdrage dit jaar aan de Oostmolen.

Het bestuur van de Oostmolen,

Thijs Bierens, Cees Pieters, Jaap van Dijk van ‘t Velde en Willem de Landgraaf

Share
Geplaatst in Geen categorie | Getagged , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Livestream 7 augustus 2020, 19.00 uur

Livestream 7 augustus 2020, 19.00 uur.

Zoals in ons vorige bericht al aangegeven is er een livestream vanaf de Oostmolen voor Zeeland in actie. De livestream begin om 19.00 uur en is via internet te volgen. Er zijn heel veel leuke optreden, boer Bastiaan met zijn Milou, Boerin Bertie, de bekende illusionist Evert van Asselt, Patricia Foort en vele anderen. Dit maken we later bekend. Ook zijn in de Oostmolen opnamen gemaakt voor Trots op Zeeland (Omroep Zeeland tv) van boer Bastiaan en zijn Milou. Natuurlijk kunt u nog doneren voor Zeeland in actie, iedere cent komt ten goede aan het KWF.

Als u zich op onze nieuwtjes wil abonneren kan dat door uw e-mail adres op te geven onder ” Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail”.  U krijgt dan de nieuwe berichten via e-mail toegezonden.

Share
Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

“Zeeland in actie” vanaf de Oostmolen.

Zeeland in actie” zend op vrijdag 7 augustus 2020 vanaf 19.00 uur een livestream uit, aangeboden door Hofman Productions,  vanaf de Oostmolen in Kloetinge.  Tijdens de leuke livestream, waarvan de hele opbrengst  ten goede aan de actie komt, treden vele bekende Zeeuwen op. U kunt een gevarieerd programma verwachten met informatie over de ziekte, maar ook geweldige optredens, een illusionist, en vele anderen. Binnenkort maken we meer bekend. Elsa van Hermon verzorgt de interviews, maar ook Boer Bastiaan met zijn Milou en Boerin Bertie doen mee aan de livestream. Binnenkort meer.

Iedereen kan teamlid van de actie worden door een individuele actie te bedenken, fietsen, wandelen, taart bakken, ramen zemen etc.  Ook U. Doneren voor de actie kan op de Thuis Marathon pagina van Zeeland in actie.

 

Share
Geplaatst in Geen categorie | Getagged , , , , | Een reactie plaatsen