Recepten
Speltbrood
Spelt is een tarwesoort gekweekt in koudere streken. Brood gebakken met speltbloem geeft een wit-geelachtige kruim en heeft een heerlijke, typische smaak. Een recept van de verpakking van de AVEVE speltbloem, beschreven voor de oven. In de broodbakmachine is het brood echter ook perfect geworden! En lekker … :-)))
INGREDIENTEN
Voor een brood van ruim 700 gram:, 500 g speltbloem, 300 ml water, 7 g droge gist, 10 g suiker, 10 g boter, 7 g zout, * Waarschuwing: Gebruik niet meer bloem dan in dit recept aangegeven. Het brood rijst behoorlijk en stak bij mij na het bakken zo’n centimer of 4 boven de vorm uit.,
Pannekoeken
- 250 gram bloem
- halve liter melk
- 2 á 3 eieren
- 75 gram gesmolten boter (of olie)
- zout
- 1 theelepel suiker
- extra boter om te bakken
BEREIDINGSWIJZE
Doe de bloem in een kom, maak in het midden een kuiltje en schenk daarin wat melk. Roer dit voorzichtig door, zodat er steeds wat bloem van de randen van het kuiltje mengt met de melk, voeg steeds een beetje melk toe en blijf roeren tot je een glad beslag hebt. Voed vervolgens de eieren 1 voor 1 toe en dan de gesmolten boter, het zout en de suiker. (Je kunt ook alles tegelijk in een foodprocessor of blender doen en machinaal mengen) Verhit wat boter in de koekepan, Schep 1 a 2 eetlepels beslag in de pan en laat het beslag door te draaien de hele bodem bedekken. Keer de pannekoek en bak de andere kant lichtbruin. Eet de pannenkoek met stroop, jam, honing of (poeder)suiker.