De Oostmolen wordt de komende maanden gerestaureerd, hier houden we de vorderingen bij. De restauratie wordt uitgevoerd door Van der Wal Molenonderhoud en Restauratie uit Alblasserdam. Het schilderwerk door Schilder- en afwerkingsbedrijf Franse uit Kwadendamme.

 

Voor het bestuur en de vrijwilligers van de Oostmolen breekt een spannende tijd aan. 9 mei wordt er gestart met de restauratie van de molen. 

Allereerst wordt de kap aangepakt, de mastiek laag en het dakbeschot wordt verwijderd. Dan pas kunnen we zien of er nog onderdelen van de hoofdconstructie zijn aangetast. 

Hopelijk valt de inspectie van de constructieonderdelen mee. Een echte tegenvallen kunnen we, financieel, niet gebruiken.

Naast de kap worden een groot deel van de planken van de stelling vernieuwd.

Ook zal de molenmaker alle draaibare elementen opnieuw afstellen zodat het malen van het graan weer perfect kan verlopen.

Alle vernieuwde onderdelen worden opnieuw geschilderd. Ook de groene waas die aan de romp te zien is gaat verdwijnen omdat de romp opnieuw gekeimd wordt. Keimen is het wit schilderen met een speciale verfsoort.

De totale investering kost meer dan € 100.000,=. Hiervoor hebben wij naast subsidie van de overheid diverse fondsen benaderd.

Al met al duurt het restauratieproject van de Oostmolen tot de bouwvakvakantie. Wij hopen dat de restauratie dan ook daadwerkelijk is afgerond en wij als bestuur ons kunnen richten op Open monumentendag 2022.

Trots kan de molen dan weer draaien en is de Oostmolen voor de toekomst gered.

Behalve onze molen staat de watertoren gelijktijdig in de steiger. Hier zijn de afgelopen periode de koperen platen aan het puntje van het betonnen “reservoir” vervangen. De steiger wordt bij de watertoren alweer afgebroken.
Ook wordt de kerktoren van de Geerteskerk op het ogenblik in de steigers gezet. De steiger wordt nog doorgezet tot ter hoogte van de klokken. De rode galmplanken voor de klokken worden hersteld/vernieuwd. Gelijktijdig wordt van de toren een groot deel van het metsel- en voegwerk hersteld. Al met al een grote bedrijvigheid in Kloetinge.

Terug naar de Oostmolen! Zoals jullie weten moet er met name aan de buitenkant veel gebeuren. Bij het ontmantelen van de kapconstructie bleek er een spantbeen te zijn aangetast door houtworm en schimmels.. De eerste tegenvaller, de molenmaker zal een meerwerkprijs opgeven. Hopelijk blijft het naast het spantbeen bij nog enkele kleinigheidjes omdat er maar een kleine post “onvoorzien” in onze begroting is opgenomen.

Naast de tegenvallers het positieve nieuws.
Juist in de droge periode is het dakbeschot hersteld en de eerste laag asfalt/mastiek aangebracht. Hierdoor is de molen, inpandig, droog gebleven en moest er niet gedweild worden op de verschillende verdiepingen. Vocht is namelijk funest voor het maalsysteem.
Het Molenmakersbedrijf Van der Wal is met twee man binnen bezig om de tandraderen te richten en precies op elkaar in te stellen.
De firma Franse uit Kwadendamme heeft het metselwerk aan de buitenkant grondig schoongemaakt en is gestart met het aanbrengen van een eerste laag verf/keim.
Alle werkzaamheden liggen nog steeds op schema en wij verwachten nog steeds dat de oplevering vlak voor de bouwvakvakantie zal plaatsvinden.
Het bestuur is trots dat de Oostmolen dan weer kan draaien en voor de toekomst is gered.

Share