Onze vrijwilligers van het eerste uur hebben 11 september van de Gemeente Goes de Frans Naerebout-penning ontvangen. De gemeente Goes reikt de Frans Naerebout-penning uit aan personen die zich op een bijzondere manier verdienstelijk maken voor de samenleving. De burgemeester is ingegaan op het belang en de betrokkenheid van
vrijwilligers in de samenleving. Zij geeft aan dat de stichting blij mag zijn met
deze trouwe vrijwilligers.

Voor de vrijwilligers van de Oostmolen had zij een persoonlijk woordje Jan Willem Bruél zat nog op de lagere school en was dikwijls te vinden bij de Kloetingse molen. Hij mocht van de vorige eigenaar, Peter Mans, helpen bij de molen. Door Pieter Mans werden de kwaliteiten van Jan Willem onderkent en hij leidde hem zelf op tot molenaar. Omdat Mans niet altijd op de molen aanwezig was, werd op den duur, zelfs de dagelijkse zorg toevertrouwd aan Jan Willem. En die zorg was in goede handen.
Na de verzelfstandiging van de molen was het o.a. Jan Willem die Rens Deurloo inwijdde in het vak van molenaar. Vanaf die tijd was Jan Willem vooral betrokken bij het daadwerkelijk malen van het koren, waarbij hij ook zorgde voor kwalitatief goede maalkoren. Het maalproduct is van goede kwaliteit zoals we nog konden horen op de jongste open Monumentendag. Ook verzorgde Jan Willem enkele malen per jaar ontvangsten van schoolklassen en andere publieke groepen. Zijn grote kennis van de Oostmolen en de werking daarvan wordt door alle bezoekers zeer op prijs gesteld. Al met al is Jan Willem meer dan 40 jaar betrokken bij de molen.

Rens Deurloo is als vrijwillig molenaar nauw betrokken vanaf de verzelfstandiging van de molen in 2006. Hij is iedere week (meestal op vrijdagmiddag en op zaterdag) samen met Cock Schrijver werkzaam op de molen. Op die dagen draait Rens ook de molen als vrijwillig molenaar. Heel vaak ontvangt hij op die dagen bezoekers en leidt die dan rond op de molen. Het vak heeft hij in hoofdzaak geleerd door zelfstudie en door onderricht van Jan Willem. Dagelijks houdt Rens vanaf zijn woning de molen in de gaten en zet hem zo nodig in de wind. Ook verzorgt Rens de stand van de wieken, b.v. de vreugde- of rouwstand. Ook voor hem geldt grote betrokkenheid voor de Oostmolen naast zijn grote ambachtelijke kennis en vakmanschap. Zonder de wekelijkse inbreng van Rens zou de Oostmolen minder draaien.

Cock Schrijver is vanaf 2007 als bouwkundig adviseur en medewerker betrokken bij de
Oostmolen. Cock is een (restauratie) vakman puur sang die alle timmer- en metselwerkzaamheden kan uitvoeren. Hij is iedere week (meestal op zaterdag) samen met onze vrijwillig molenaar Rens werkzaam in en aan de molen. Dankzij zijn inzet en vakmanschap zijn vele restauratie- en onderhoudswerkzaamheden (kosteloos) op voortreffelijke ambachtelijke wijze uitgevoerd. Vooral ook zijn materiaalkennis is
daarbij van onschatbare waarde.

Martin Slingenberg heeft vanaf 2006 bij de start van de Oostmolen veel aandacht besteed aan de publiciteit rond de molen. Dit was belangrijk omdat de molen hierdoor meer bekendheid kreeg in de gemeente Goes maar in Kloetinge in het bijzonder.
Onmisbaar daarbij was en is de website van de molen die nog steeds door vele mensen wordt bezocht. (website Oostmolen: www.oostmolen-kloetinge.nl). Deze website is op initiatief van Martin opgezet en wordt ook nog steeds dagelijks door hem onderhouden. Hij is hier wekelijks een flink aantal uren mee bezig. Alle nieuws rondom de molen zoals bezoeken, financiën en info voor de Vrienden van de Molen, maar ook informatie voor geïnteresseerde molenkenners zijn te vinden op de Website. De nodige foto’s bij evenementen in en rond de molen worden door Martin gemaakt.De site wordt door de bezoekers hoog gewaardeerd. Daarnaast geeft hij het bestuur advies bij de noodzakelijke juridische- en veiligheidsvoorschriften voor de molen.

Bij een recent bezoek van het Bestuur en de Directie van de Vereniging de Hollandsche Molen is grote waardering en respect uitgesproken voor de kwaliteit van het werk wat de vrijwilligers van de Oostmolen hebben uitgevoerd. Het bestuur is trots op deze vier kanjers en feliciteren Jan Willem, Rens, Cock en Martin van harte met de vrijwilligerspenning van de gemeente Goes.

Share