Houtworm in de houtconstructies van de Oostmolen

traas-oostmolenAfgelopen week is er hard gewerkt in de Oostmolen te Kloetinge.

Wat is er precies aan de hand?

Door de vrijwilliger en de molenaars zijn er van de zomer sporen van houtworm, in de kap, gevonden. Niets is fataler dan houtworm en/of boktor in de houtconstructies van een molen. Door het knagen in de balken wordt de houtconstructie van de molen ernstig aangetast. Als gevolg hiervan komt er verzwakking van de constructie en kan de molen niet meer malen.

De bestrijding van  dit ongedierte mag alleen door een gecertificeerd bedrijf worden uitgevoerd. Het is meestal een dure kwestie en omdat het bestuur deze post niet heeft opgenomen is het onderhoudsprogramma, van de komende jaren, was er financieel een probleem!

Door deze tegenvaller heeft het bestuur van de Oostmolen, het probleem van de houtwormen/boktorkevers, met Traas Ongediertebestrijding uit ’s Gravenpolder besproken. De offerte die het bestuur daarna van Traas kreeg toegezonden heeft de grootste financiële zorgen weggenomen.

Tegen kostprijs wilde Traas Ongediertebestrijding de hele molen behandelen.

Een prachtig gebaar mede doordat we na veertien dagen de molen weer in gebruik mogen nemen en weer kunnen malen.

Begin van de week hebben de vrijwilligers alle graanproducten , gereedschappen, zakken enz. uit de molen gehaald en heeft Traas de molen grondig behandeld.traas-11

De molenstichting heeft een groot aantal donateurs “Vrienden van de Oostmolen” en zou gezien de hoge kosten van onderhoud graag nog meer “Vrienden” willen werven.

Vriend worden kan door naar de website van de molen, www.oostmolen-kloetinge.nl, te gaan en het formulier in te vullen.

Of een mailtje zenden naar bestuur@oostmolen-kloetinge.nl.

Voor aanvullende informatie zie het jaarverslag op de molensite of stel uw vraag aan een van de bestuursleden. Samen moeten we zorgen voor het behoud van ons cultureel erfgoed.

Share