5 juni 2016: Open dag in Kloetinge

Onder de naam ‘Puntje Kloetinge’ vinden op zondag 5 juni in het dorp diverse activiteiten plaats. Aanleiding is het 800-jarige bestaan van de Geerteskerk en de 165e verjaardag van het koetshuis aan het Marktveld. Gastvrij Kloetinge biedteen aantrekkelijk en afwisselend programma aan voor iedereen. De naam ‘Puntje Kloetinge’ is een verwijzing naar de ligging van de activiteiten in de vorm van een taartpunt.

Op 5 juni wordt in de Geerteskerk het ‘open kerk seizoen’ officieel geopend. Vanaf die dag tot half september is de kerk iedere woensdagmiddag (13.30-16 uur) en zaterdag (10-16 uur) open voor bezoekers. De Goese wethouder Derk Alssema opent in de kerk om 11.00 uur een bijzondere tentoonstelling over de geschiedenis van de kerk en het dorp Kloetinge van 1216 tot 2016. Het Gemeentearchief van Goes stelt speciaal voor deze tentoonstelling zeer mooi archiefmateriaal beschikbaar.

De openingshandeling wordt begeleid door het Zeeuwse ensemble VIER; de zangers Wilbert van Waas en Peter Reinders en zangeres Rianne Walhout, begeleid door gitarist Dick van Waas. Iedereen is van harte welkom bij de openingshandeling en om te komen genieten van de inspirerende muziek van VIER.

De kerk is open voor publiek tot 17.00 uur, waarbij ’s middags op het orgel wordt gespeeld. De Vereniging Ôns Boeregoed, die zich sterk maakt voor de instandhouding van oude Zeeuwse gebruiken, is aanwezig in de kerkentuin met onder andere zelfgemaakte babbelaars.

Van 10-17 uur zijn het koetshuis en de tuin van de historische buitenplaats Kloetinge aan het Marktveld opengesteld voor bezoekers. Het is een stap terug in de tijd; het koetshuis is gebouwd in 1851 voor gebruik door de bewoners van het grote huis Marktveld 19. Om de oude sfeer te laten herleven zet stalhouderij Brouwer uit ’s-Heer Hendrikskinderen weer koetsen in de rijtuigruimte en paarden in de stallen.

De tuin achter het koetshuis is in de 19e eeuw aangelegd in landschappelijke stijl, met majestueuze bomen waaronder de grootste mammoetboom van Zeeland. In de tuin bevinden zich een historisch Zeeuws bergje en borders met bloeiende planten. Geniet tijdens een mooie rondwandeling van de bloemen en de rust in de tuin, met de toren van de Geerteskerk op de achtergrond.

Ook kan een wandeling worden gemaakt over het terrein van de Ambachtsheerlijkheid Kloetinge, toegankelijk via de Jachthuisstraat. Bijzonder is dat de functie van ambachtsheer/-vrouwe van Kloetinge nog steeds wordt uitgeoefend en van betekenis is. Zo ondersteunt de Ambachtsheerlijkheid van Kloetinge culturele activiteiten in het dorp.

De naam ‘Puntje Kloetinge’ heeft ook betrekking op een speciale ‘mini high tea’ die op 5 juni aan het publiek wordt geserveerd in verenigingsgebouw het Geerteshuis in de Jachthuisstraat. De high tea wordt op sfeervolle wijze begeleid door de Kloetingse musicus Frenk van Hooff.

De dag krijgt een extra feestelijke afsluiting met een concert van de Kloetingse Brassband Excelsior. Van 15.00 tot 16.30 uur treedt Excelsior op in de tuin van Marktveld 19. De toegang is gratis. Iedereen is hierbij van harte welkom; ingang van het concert via het koetshuis aan het Marktveld. Wel graag een stoeltje meenemen als u wilt zitten.

‘Puntje Kloetinge’ vindt plaats in het dorpscentrum van Kloetinge. De toegang tot alle activiteiten is gratis; vanzelfsprekend moet u wel betalen voor de koffie, thee en de ‘mini high tea’ (€ 12,50) in het Geerteshuis.

Adressen en openingstijden:

Geerteskerk, dorpscentrum: 11-17 uur.

Koetshuis en tuin, Marktveld 18, gelegen vlak bij de Geerteskerk: 10-17 uur; ingang via het koetshuis aan het Marktveld. De tuin is zeer geschikt voor een kleine wandeling en om te fotograferen.

Brassband Excelsior: tuinconcert van 15.00-16.30 uur; ingang via het koetshuis, Marktveld 18.

Ambachtsheerlijkheid Kloetinge – vrije wandeling over het terrein, met uitzondering van de tuin rond het Jachthuis. Ingang via Jachthuisstraat 15.

Geerteshuis, Jachthuisstraat 13, open vanaf 11 uur voor koffie en thee. Komt u met een groep, dan graag van tevoren de ‘mini high tea’ reserveren: 0617 557 277.

 

Het evenement wordt georganiseerd door:

Ambachtsheerlijkheid Kloetinge

Brassband Excelsior

Familie Lenshoek

Frenk van Hooff

Geerteskerk Kloetinge

Het Geerteshuis, Lucy Cheng Cho Van

Gemeentearchief Goes

Meubel- en rijtuigstoffeerderij Brouwer

Ôns Boeregoed

Rode Kruis

VIER

Kloetinge, 6 mei 2016

 

Share

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie