De Oostmolen in Corona-tijd

De Oostmolen in Corona-tijd

In 2019 hebben wij, bestuur van de Oostmolen , diverse acties gehouden om het noodzakelijk onderhoud aan onze molen te kunnen uitvoeren. Financieel een groot succes. De planning  voor 2020 was gemaakt. Dit jaar willen we de werkzaamheden aan de kap laten uitvoeren en zou er nog financiële ruimte zijn dan moest het metselwerk aan de buitenkant ook weer geschilderd worden.

13 maart is de eerste persconferentie van onze minister-president. Mark Rutte  kondigt aan dat er voor heel Nederland een Lock-down is. Dit heeft ons allemaal persoonlijk getroffen.

Voor de molen had het ook gevolgen. Geen vergaderingen van het bestuur, afspraken om offertes te maken even op een zijspoor gezet, de molen mocht niet worden gebruikt en er mochten geen bezoekers worden ontvangen.

De ruimte om te kunnen werken (op 1,5 meter) is krap in de molen. De molenaar, Rens Deurloo en Cock Schrijver, bouwkundig adviseur, hebben elk weekend de molen laten draaien maar de toegangsdeur was dicht!

Vele open dagen zijn niet doorgegaan, denk aan de Nationale Molendagen begin mei. De Goese oldtimer/molentocht met Hemelvaart is niet gehouden. Jaarlijks komt de basisschool met enkele groepen de molen bezoeken en geeft de molenaar uitleg over hoe met een “molen en wind” van graan meel wordt gemaakt. Deze afspraak met de school is ook niet doorgegaan.

Ook de Nationale Open Monumentendag, tweede zaterdag in september, gaat niet door. De Oostmolen is dag dan dan ook niet te bezoeken

Het comité OMD van de gemeente Goes gaat een film maken waarin de Oostmolen een prominente rol krijgt. Deze film wordt rond 12 september uitgezonden. Zodra wij weten, op welke wijze en welke data de uitzending is, dan vermelden wij het op de website van de Oostmolen.

Oostmolen en het KWF

Zeeland in actie. Door een aantal mensen waaronder de Webmaster van de molen, Martin Slingenberg,  is een Actie op touw gezet waarvan de opbrengst gaat naar het KWF-kankerfonds. De actie bestaat uit individuele mensen die een prestatie leveren en daarvoor voor deze actie worden gesponsord. Op vrijdag  7 augustus wordt een  livestream uitgezonden vanaf de Oostmolen voor Zeeland in actie. Door Hofman Productions wordt deze life stream opgenomen. De livestream begin om 19.00 uur en is via internet te volgen. Er zijn heel veel leuke optredens, boer Bastiaan met zijn Milou, Boerin Bertie, Dax Hovius, de bekende illusionist Evert van Asselt, Patricia Foort, Marjon van Iwaarden en vele anderen. Elsa van Hermon van Omroep Zeeland verzorgt de interviews. Ook zijn in de Oostmolen opnamen gemaakt voor Trots op Zeeland (Omroep Zeeland tv) van boer Bastiaan en zijn Milou en van Boerin Bertie.  De avond op 7 augustus voltrekt zich op en rond de molen volgens de dan geldende RIVM regels.

Secretaris Bestuur Oostmolen Koninklijk Onderscheiden

De heer C.J. Pieters, secretaris van het bestuur van de Oostmolen, heeft vrijdag 3 juli in de Grote kerk te Goes een Koninklijke Onderscheiding ontvangen  voor zijn vele jarenlange vrijwillige aktiviteiten, waaronder de Oostmolen en Schutterij Ravestein te Kloetinge en de Katholieke Kerk te Goes.

Foto: Voorzitter Thijs Bierens en secretaris Molenbestuur

Cees Pieters bij uitreiking Koninklijke Onderscheiding

Wij danken alle vrienden voor hun bijdrage dit jaar aan de Oostmolen.

Het bestuur van de Oostmolen,

Thijs Bierens, Cees Pieters, Jaap van Dijk van ‘t Velde en Willem de Landgraaf

Share

Vergelijkbare berichten